Kuiville silmille on markkinoilla kahta erilaista tyrniöljyvalmistetta, Kuivan Silmän Omega ja Ophtamin Dry Eye. Molemmissa on vaikuttavana aineena tyrnimarjasta uutettu tyrniöljy. Tuotteissa on paljon yhteistä, mutta aivan samoja ne eivät kuitenkaan ole. Selvitetäämpä asiaa:

Yhtäläisyydet

Omega-7

Molemmat tuotteet sisältävät tyrniöljyä, Ophtamin Dry Eye hieman enemmän 1000 mg / päiväannos ja Kuivan Silmän Omega 900 mg / päiväannos. Tyrniöljy sisältää paljon omega-7 rasvahappoja. Omaga-7 rasvahappoihin kuuluu palmitoleiinihappo, jota molemmissa tuotteissa on saman verran, 240 mg / päiväannos. Lisäksi tuoteselosteen mukaan Ophtamin Dry Eye sisältää myös omega-7 rasvahappoihin kuuluvaa vakseenihappoa 60 mg / päiväannos. Kuivan Silmän Omegan tuoteselosteessa ei tästä ole mainintaa.

E-vitamiini

Molemmat tuotteet sisältävät e-vitamiiniä, Ophtamin Dry Eye enemmän, 4,0mg / päiväannos ja 33% vuorokautisen saannin vertailuarvosta. Kuivan Silmän Omegassa e-vitamiiniä on vastaavasti 1,2 mg ja 10% vuorokautisen saannin vertailuarvosta.

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka toimii elimistössä antioksidanttina suojaten soluja hapettumisreaktiolta. On viitteitä siitä, että e-vitamiini hidastaa harmaakaihin kehittymistä ja silmänpohjan ikärappeumaa. E-vitamiinillä on myös lievä tulehdusta ehkäisevä vaikutus.

Eroavaisuudet

Kuivan Silmän Omega:

Mustikka

Kuivan Silmän Omegassa on mustikkauutetta 100 mg / päiväannos, josta antosyaania 25 mg. Viimeaikoina on mustikkaa ja mustikan antosyaanin terveysvaikutuksia tutkittu paljon ja on saatu viitteitä, että antosyaanilla voisi olla positiivisia terveysvaikutuksia näkökyvylle. Mustikan antosyaanin vaikutuksista on mm. julkaistu Japanissa tutkimus mahdollisista vaikutuksista näyttöpäätetyöntekijöiden silmien hyvinvointiin. Sen perusteella tutkijat ovat ehdottaneet, että mustikkauutteella on todennäköisesti sarveiskalvon pintakudoksen solujen uusiutumista edistävä vaikutus.

On kuitenkin otettava huomioon, että usein tutkimuksissa käytetään korkeita antosyaanipitoisuuksia. Lisäksi eläimillä tai solulinjoilla tehtyjä kokeita ei ole usein toteutettu ihmisillä, joten tuloksiin pitää suhtautua kriittisesti. (Lähde: Kandidaatintutkielma: Mustikan (Vaccinium myrtillus) antosyaanit ja niiden terveysvaikutukset, Ella Aitta. http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-201702101161.pdf). Euroopan komissio ei ole vielä toistaiseksi hyväksynyt mustikalle mitään terveysväittämää.

Mustikan antosyaanien tuorepainoksi on saatu tutkimuksen mukaan n. 300 mg/100g eli 0,3 % mustikan painosta (Prior et al. 1998 ja Kandidaatintutkielma: Mustikan (Vaccinium myrtillus) antosyaanit ja niiden terveysvaikutukset, Ella Aitta. http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-201702101161.pdf). Näin ollen Kuivan Silmän Omegan sisältämä antosyaani vastaa vajaata 10 g tuoreita mustikoita.

Lisätietoa mustikan (ja puolukan ja karpalon) terveysvaikutuksista ja tutkimuksista löytyy mm. Sitran sivuilta: https://media.sitra.fi/2017/02/27173842/marjat-2.pdf. Sivuilta löytyy myös mahdolliset terveysväitteet, joita mustikkaan voisi tulevaisuudessa liittää. Kannattaa lukea.

B2-vitamiini

Tutkimusnäyttö B2 vitamiinin terveysvaikutuksista on siinämäärin vahvaa, että Euroopan komissio on hyväksynyt B2 vitamiinille lukuisia virallisia terveysväitteitä. B2 vitamiini eli toiselta nimeltään riboflaviini:

 • Edistää näön pysymistä normaalina.
 • Edistää limakalvojen pysymistä normaaleina.
 • Edistää ihon pysymistä normaalina.
 • Edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä.

Kuten muitakin elintärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, B2-vitamiinia voi saada riittävästi monipuolisesta ruokavaliosta. Hyviä B2-vitamiinin lähteitä ovat maitotuotteet. Sitä on myös maksassa, lihassa, kananmunissa ja vihreissä lehtivihanneksissa. Koska Suomessa laktoosi-intoleranssi ja keliakia ovat melko yleisiä, riittävä saanti voi muodostua joidenkin kohdalla haasteelliseksi.

Kuivan Silmän Omega sisältää riboflaviinia eli B2 vitamiinia 1mg / päiväannos, joka on 71% vuorokautisen saannin vertailuarvosta.

Luomu tyrniöljy

Tuotteessa käytetty tyrniöljy on luonnonmukaisesti tuotettua.

Kapselin kuori

Kapselin kuori on gelatiinia. Gelatiini eli liivate on eläinperäinen ja siten ongelmallinen vegaanille. Se voi olla ongelmallinen myös, jos uskonnollisista syistä välttää siasta peräisin olevia tuotteita. Liivate valmistetaan yleensä sian nahasta tai sian tai naudan luuytimistä, suolista ja jänteistä pitkään keittämällä (wikipedia).

Ophtamin Dry Eye

Sisältää kaikkia Omega-rasvahappoja

Omega+ SBA24® kaksoistyrniöljy, joka sisältää sekä tyrnimarjan öljyä että siemenöljyä, on uutettu ylikriittisellä hiilidioksidiuutolla. Tyrnin pehmeiden osien öljy sisältää runsaasti karotenoideja, ja sen päärasvahapot ovat palmitoleiini, palmitiini- ja öljyhappo. Erityisesti siemenöljy taas sisältää paljon linoli- (n-6) ja alfa-linoleenihappoja (n-3). Molemmat öljyt sisältävät E-vitamiinia ja kasvisteroleja.

Omega-3

Päiväannos Ophtamin Dry Eye sisältää alfa-linoleenihappoa (ALA) 130 mg. Omega-3 rasvahappoihin lukeutuva alfa-linoleenihappo on elimistölle välttämätön rasvahappo ja sitä on saatava ravinnosta.

Omaga-6

Omega-6 rasvahappoihin kuuluva linolihappo on myös välttämätön rasvahappo, jota on saatava ravinnosta. Päiväannos (2 kapselia) sisältää linolihappoa 170 mg.

Omega-9

Oleiinihappo, toiselta nimeltään öljyhappo, kuuluu omega-9 rasvahappoihin ja on kertatyydyttymätön. Sitä tämän tuotteen päiväannoksessa on 180 mg. 

A-vitamiini

A-vitamiinille on hyväksytty seuraavat terveysväitteet:        

 • A-vitamiini edistää normaalia rauta-aineenvaihduntaa.
 • A-vitamiini edistää limakalvojen pysymistä normaaleina.
 • A-vitamiini edistää ihon pysymistä normaalina.
 • A-vitamiini edistää näön pysymistä normaalina.
 • A-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
 • A-vitamiini osallistuu solujen erikoistumisprosessiin.

A-vitamiini edistää näön pysymistä normaalina ja osallistuu näköpigmentin muodostumiseen silmissä. Se myös osaltaan edistää limaa tuottavien solujen toimintaa ja on siksi tärkeä myös silmien kostuvuuden takia. Se tukee myös muiden limakalvojen hyvinvointia.

E-vitamiini

E-vitamiinia on Ophtamin Dry Eye:ssa selvästi enemmän kuin Kuivan Silmän Omegassa. Euroopan komissio on hyväksynyt seuraavan terveysväitteen:

 • E-vitamiini suojaa soluja hapettumisstressiltä.

Päiväannos Ophtamin Dry Eye:ta sisältää E-vitamiinia 4,0 mg (33% saannin vertailuarvosta), kun taas Kuivan Silmän Omegassa sitä on päiväannoksessa 1,2 mg (10% saannin vertailuarvosta)

Sopii kala-allergisille ja vegetarisreille

Ophtamin Dry Eye on täysin kasviperäinen ja sopii näin ollen erinomaisesti kala-allergisille ja vegetaristeille. Tuote ei sisällä keinotekoisia väriaineita, sokeria, laktoosia, hiivaa eikä gluteenia.

Kapselin kuorimateriaalissa ei ole käytetty eläinperäistä liivatetta vaan se on valmistettu mm. maissitärkkelystä, glyserolista ja hyytelöimisaine karrageenista, jota saadaan mm. Pohjois-Atlantilla kasvavasta Irlanninsammal levästä.

Kumpi kannattaa valita?

Molemmat ovat hyviä tuotteita kuiville silmille. Jos syöt muuten terveellisesti ja rasvaista kalaa suositusten mukaan pari kertaa viikossa, Kuivan Silmän Omega on hyvä vaihtoehto. Varsinkin, jos pakastimestasi ei löydy mustikoita.

Jos taas olet enemmän liharuokien ystävä kuin kalaruokien ja jos laitat leivälle mieluummin voita kuin kasvilevitteitä, Ophtamin Dry Eye on tehty silloin sinun silmillesi. Siinä saat silloin kaikkia tarvitsemiasi omega rasvahappoja. Lisäät vielä mukaan kotimaisia marjoja: mustikkaa, puolukkaa ja karpaloita, niissä on paljon terveellisiä antosyaaneja.

Ja lopuksi: Mikään ravintolisä ei korvaa terveellisiä elintapoja. Syö terveellisesti ja monipuolisesti, myös vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.